Hoe herken ik een originele antieke tafel?

In uw zoektocht naar een orginele antieke tafel zult u er vast tegen aangelopen zijn:
De reproducties van het origineel, oftewel; namaak van een antieke tafel.

Een originele (dus uit de tijd) tafel met een leeftijd van ca 150-200 jaar of ouder is een schaars goed.
Deze tafels zijn zelden gezien en daardoor waardevolle objecten geworden. Hierdoor is het verleidelijk voor diverse handelaren of antiquairs om deze na te maken, te reproduceren.

Franse Koloniën

Veelal worden deze reproductietafels aangeboden onder de noemer afkomstig uit ‘Frankrijk of de Franse koloniën’. Hiermee wordt gedoeld op Frans-Indië, oftewel het huidige India. Het moge voor zich spreken dat de tafels die hier vandaan komen wezenlijk verschillen van hetgeen uit het Franse platteland zelf afkomstig is.
Deze tafels worden nieuw gemaakt van veelal teakhout, met de looks van een antieke tafel.

Restwaarde antieke tafel

Een leek zal deze tafels niet herkennen als zijnde reproducties, maar zal in de veronderstelling zijn met een authentieke tafel van doen te hebben.
Mocht u op zoek zijn naar een authentieke tafel met de daarbij behorende uitstraling, dan zal dit niet zijn wat u wilt. Ook het restwaarde aspect kan hierin een belangrijke rol spelen, een authentieke tafel zal een zekere (hoge) restwaarde kennen en zal waarschijnlijk zelfs in waarde stijgen. Dit gaat niet op voor de reproducties, de markt wordt ermee overspoeld en ze worden tot op heden nog geproduceerd.

Hieronder geven wij u een uiteenzetting waarop te letten bij de aankoop van een authentieke tafel, wij nemen eettafels als voorbeeld.

Kenmerken antieke originele eettafels.

  • De houtverbindingen in het onderstel
    Houtverbinding houtverbinding
    Bij een originele eettafel zijn de verbindingen veelal uitgerust met houten pennen. Deze dienen om twee stukken hout met elkaar te verbinden. Het kenmerk van een oude pen is dat deze meestal hoekig van vorm is, een nieuwere tafel zal ronde pennen hebben.
  • Een later aangebrachte ophoging onder te poten
    Ophoging poten
    Bij een oude tafel zijn de onderste gedeelte van poten vaak ‘weg gerot’ of afgekalfd. Ook waren deze tafels vaak lager dan de hedendaagse normen. Hierdoor zijn de tafels meestal opgehoogd.
  • Houtmolm
    houtmolm
    Door zijn leeftijd zal een oude tafel altijd eens met houtmolm te maken hebben gehad. Het geeft de tafel mede zijn authentieke karakter.
    Wij behandelen onze tafels altijd direct bij binnenkomst hiervan.
  • Reeds uitgevoerde restauraties
    Een mooie authentieke eettafel is een waardevol object. Mede hierdoor komt het regelmatig voor dat het meubel al eens gerestaureerd is.
    restauratie eettafel
    Bovenstaand ziet u een vroeg uitgevoerde restauratie in het blad van een antieke eettafel.
  • Houten pennen in het blad
    houten pennen in tafelblad
    Let wel, hier wordt bedoeld houten pennen welke bedoeld zijn om een verbinding te maken met het onderstel en welke ook in de juiste lijn liggen met het onderstel.
    Hierdoor kunt u zien dat het blad en het onderstel bij elkaar horen en er geen latere wijzigingen zijn aangebracht.

Wij hopen u hiermee een beeld te hebben kunnen geven van de diverse kenmerken en aandachtspunten voordat u overgaat tot de aankoop van een antieke eettafel.
Bij ons hoeft u zich uiteraard geen zorgen te maken omtrent de authenticiteit!

Scroll naar boven